zondag 12 november 2017

Kaas...

In de kelder van Museum Het Voorhuis staan heel veel attributen...die vroeger gebruikt werden om boter en kaas te maken... In de vroege geschiedenis van Nederland werd er al kaas gemaakt...Julius Caesar schreef al in 57 v.Chr. dat door de Germanen kaas werd gegeten... Het productieproces van kaas werd bij toeval ontdekt door nomaden...6000 jaar geleden... Melk werd toen vaak bewaard in varkens- of rundermagen...en als deze werden meegenomen op hun trektochten, werden de magen voortdurend heen en weer geschud... De enzymen die van nature voorkomen in de wand van de kalvermaag veranderden de melk in een vast en vloeibaar gedeelte...kaas en wei... Die enzymen noemen we stremsel... Voor het maken van echte boerenkaas wordt nog stremsel gebruikt uit kalvermagen... DSM maakt tegenwoordig stremsel uit gist... Kaas wordt een “levend” voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriĆ«n en schimmels in leven... In bepaalde buitenlandse kazen bevindt zich zelfs de kaasmijt...die gaten en scheuren in de kaas vreet... In weer een andere kaas komt de kaasvlieg voor...zijn larven eten en verteren de kaas, waardoor de kaas zijn smaak krijgt... Het is nog nooit iemand gelukt om uit te zoeken hoeveel soorten kaas er in de wereld gemaakt worden...want er komen dagelijks nog nieuwe soorten bij... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten