Toen er nog geen diepvriezers en koelkasten waren... men nog nooit gehoord had van vacuüm- en blikverpakkingen...en er nog geen supermarkten waren die ook in de winter groenten en vlees verkopen...bedacht men manieren om hun zelf gekweekte groenten, fruit en vlees te bewaren voor de winter... De meest gebruikte methode was pekelen... het bewaren van voedsel in zout... Groenten gingen met veel zout in een Keulse pot... vlees, vis en kaas werden ook gepekeld... Deze methode wordt nu nog steeds toegepast...denk aan onze haring...rauwe ham...en pekelvlees... Vroeger was door het zoutgebruik hoge bloeddruk... en daardoor infarcten en beroertes... een belangrijke doodsoorzaak... Ook werden groenten bewaard in zand...zoals wortels...pastinaken...en kroten of bietjes... Eieren werden bewaard in waterglas...dat was een waterig middel om bv. kelders mee waterdicht te krijgen... Vlees, vis en groenten werden ook gedroogd... bv. appeltjes en stokvis... In de jaren 40 werd het wecken favoriet... Groenten, vlees en fruit werden in weckpotten gedaan...die in een weckketel in water gekookt werden en dan vacuüm trokken... Weer later werd invriezen populair... Niet iedereen had de middelen om een vrieskist te kopen...dus werden er in diverse Gemeenten diepvrieshuizen gebouwd...waarin men een ruimte kon huren om je etenswaren in te vriezen en te bewaren... In Goudriaan is zo’n diepvrieshuis nog steeds in gebruik... Al dat ingemaakte...gedroogde...en geweckte voedsel werd koel bewaard in een kelder...die elk huis toen wel had... In Museum Het Voorhuis staan in de kelder diverse voorwerpen die toen gebruikt werden om te pekelen...te wecken...en in te maken... Ook staan er nog dichte weckpotten uit de jaren 40 en 50 uit de vorige eeuw... Komt u gerust eens een keer kijken in onze kelder...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten