zondag 2 juli 2017

Pap...

Aanstaande zaterdag 8 juli kunt u in Museum Het Voorhuis uw eigen puddingvormen laten beoordelen wat betreft ouderdom enz... Het Museum is geopend vanaf 14.00 uur tot 16.30 uur... Tevens kunt u dan de tentoonstelling bekijken over de vele puddingvormen die tentoongesteld zijn... Iemand zei laatst tegen mij : ik heb geen puddingvormen want ik eet geen pap...  Maar pap is heel wat anders dan pudding... Pap bestaat voor het grootste gedeelte uit melk...die meestal wat dikker gemaakt wordt door bv. meel of iets anders toe te voegen... Ook doet men vaak suiker of stroop door de pap... Volgens de warenwet moet pap voor 50 % uit koemelk bestaan...met een vetpercentage van 2,6 %... Hoe dat te meten is weet ik niet...zal wel op een melkpan staan waarschijnlijk... Je hebt verschillende soorten pap... broodpap... gortepap... havermoutpap... griesmeelpap... karnemelksepap... rijstepap... en lammetjespap... Met deze laatste pap is iedereen boven de 50 jaar grootgebracht... melk met kindermeel (fijne bloem)... Hoe meer honger je had...hoe dikker de pap werd gemaakt... Wanneer een pap zo dik gemaakt wordt dat deze niet meer vloeibaar is...gaat de pap over in pudding... Een griesmeelpap wordt dan griesmeelpudding... Pap wordt vaak als ontbijt gegeten...of na de warme maaltijd... Vroeger at men ook vaak pap voordat men naar bed ging...in melk zit het stofje tryptofaan... waar je slaperig van wordt... Alleen moet je minimaal 2 of 3 liter melk drinken om enig effect te voelen...maar dat wist men vroeger nog niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten